Erkam KÖMÜRCÜ, 1 Selçuk KARA, 2 Umut Hatay GÖLGE, 1 Burak KAYMAZ, 1 Sedat ARIKAN, 2 Baran GENCER, 2 Ferdi GÖKSEL, 1 Ferhat GÖKMEN3

1Department of Orthopaedics and Traumatology, Medical Faculty of Onsekiz Mart University, Çanakkale, Turkey
2Department of Ophthalmology, Medical Faculty of Onsekiz Mart University, Çanakkale, Turkey
3Department of Physical Therapy and Rehabilitation, Medical Faculty of Onsekiz Mart University, Çanakkale, Turkey

Anahtar Kelimeler: Göz damlası; glokom; boyun disabilite indeksi; boyun ağrısı

Özet

Amaç: Bu çalışmada uzun süreli göz damlası kullanımı ve boyun ağrısı arasındaki muhtemel ilişki araştırıldı ve göz damlası kullanılırken boynun olması gereken pozisyonunu belirlendi.

Hastalar ve yöntemler: Çalışmaya göz sağlığı ve hastalıkları polikliniğine başvuran ve glokom tanısı ile en az bir yıl süreyle göz damlası kullanan 18-80 yaş arası 67 hasta çalışma grubu (grup 1) olarak dahil edildi (n=31). Kontrol grubu (grup 2, n=36), aynı yaş grubunda göz damlası kullanmayan bireylerden seçildi. Boyun disabilite indeksi (NDI) ile hastaların demografik verileri ve göz damlası kullanma yöntemini içeren çalışma formları dolduruldu.

Bulgular: Hastaların yaş ortalaması grup 1 ve grup 2 için sırasıyla 55.7±11.5 ve 53.5±17.1 yıldı. Yaş ve cinsiyet açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (sırasıyla, p=0.526 ve p=0.396). Kontrollere kıyasla, kronik göz damlası kullanılması ve kullanma yöntemi NDI’de anlamlı bir farklılığa neden oldu (p<0.001). Bununla birlikte, NDI’nin günlük göz damla sayısı ve kullanma süreleriyle pozitif ilişkisi olduğu izlendi (sırasıyla p=0.003 ve p=0.004).

Sonuç: Göz damlası kullanılırken boyun postürünün hiperekstansiyon pozisyonunda olmaması, postür bozukluğuna bağlı boyun disabilitesini azaltabilir. Uzun süre göz damlası kullanan hastalar postural rahatsızlıklar konusunda bilgilendirilmeli ve boyun ağrısından kaçınabilmeleri için doğru göz damlası kullanma tekniği öğretilmelidir.