Sunday AKINBO, 1 Oluwatoyosi OWOEYE, 1 Sunday ADESEGUN2

Anahtar Kelimeler: Diklofenak sodyum, diz eklemi osteoartriti, metil salisilat, fonoforez, terapötik ultrason

Özet

Amaç: Bu çalışmada diz osteoartritli (OA) hastalarda diklofenak sodyum fonoforezinin (DSPH), metil salisilat fonoforezinin (MSPH) ve geleneksel terapötik ultrasonun (TUS) etkinlikleri araştırıldı ve karşılaştırıldı.

Hastalar ve yöntemler: Bu çalışmaya Ekim 2008 - Haziran 2009 tarihleri arasında 45 hasta (8 erkek, 37 kadın; ort. yaş 57.5 yıl; dağılım 51-64 yıl) dahil edildi ve hastalar randomize şekilde üç gruba ayrıldı: DSPH, MSPH ve TUS. Birleştirici ortam olarak iki topikal ağrı kesici jelden biriyle hedef dize 1 MHz frekanslı ve 1 watt/cm2ʼlik ultrason dalgaları uygulandı. Terapötik ultrason grubunda herhangi bir aktif farmakolojik ajan içermeyen akustik jel uygulandı. Üç gruptaki tüm hastalara 10 tedavi seansı uygulandı. Western Ontario McMaster Üniversitesi Osteoartrit İndeksi (WOMAC) skorları, 20 metre yürüme zamanı ve diz hareket aralığı (ROM) eşli t-testi ve variyans analizi (ANOVA) kullanılarak tedaviden önce ve sonra değerlendirildi.

Bulgular: Tedaviden sonra üç grupta da klinik sonuç ölçütlerinde anlamlı ölçüde iyileşme meydana geldi (p<0.05). Bununla birlikte, diz sertliği açısından DSPH ile MSPH arasındaki fark istisnasıyla (p>0.05), diğer iki grupla karşılaştırıldığında DSPH grubundaki hastalarda tüm sonuç değişkenlerinde daha fazla iyileşme görüldü (p<0.05). Metil salisilat fonoforezin ile TUS terapisi arasında herhangi bir sonuç değişkenindeki ortalama değişiklik açısından hiçbir anlamlı farklılık gözlemlenmedi (p>0.05).

Sonuç: Müdahalenin ardından üç grubun tümünde ağrı, fiziksel fonksiyon, yürüme zamanı ve diz ROM seviyesi açısından anlamlı iyileşmeler elde edildi. Bununla birlikte, diğer iki grupla karşılaştırıldığında DSPHʼnin daha etkili olduğu tespit edildi. Metil salisilat fonoforezin ve TUS terapisiyle meydana gelen iyileşme seviyeleri benzerdi; diz OAʼsı bulunan hastalarda MSPH, TUSʼdan üstün değildi.