Fatma Gül YURDAKUL, Hatice BODUR, Filiz SİVAS, Bedriye BAŞKAN, Filiz ESER, Onur YILMAZ

Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Ankara Numune Training and Research Hospital, Ankara, Turkey

Anahtar Kelimeler: Klinik özellikler, polimiyalji romatika, tedavi yanıtı

Özet

Amaç: Bu çalışmada polimiyalji romatikalı Türk hastaların klinik semptomları ve laboratuvar bulguları değerlendirildi.
Hastalar ve yöntemler: Polimiyalji romatikalı 41 hastanın (9 erkek, 32 kadın; ort. yaş 65.5±7.6 yıl; dağılım 60-80 yıl) klinik verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların klinik semptomları, laboratuvar bulguları, tedavileri ve tedaviye yanıtları incelendi.
Bulgular: En yaygın semptomlar iki taraflı omuz ağrısı (%59.9) ve sabah tutukluğu (%48.78) idi. Tanı sırasında ortalama eritrosit sedimentasyon hızı 66.8±22.5 mm/s iken, ortalama C-reaktif protein değeri 48.7±25.8 mg/dL idi. Kortikosteroid tedavisinin üçüncü haftasında 33 hastada (%80.5) tedaviye iyi yanıt saptandı. Tedaviye iyi yanıt veren hastaların yaş ortalaması (67.2±6.7) tedaviye yetersiz yanıt veren veya hiç yanıt vermeyen hastaların yaş ortalamasından (58.5±7.8) yüksekti (p=0.009).
Sonuç: Hastaların klinik özellikleri, laboratuvar bulguları, başlangıç steroid dozları ve kortikosteroid tedavisine yanıtları literatür ile uyumlu idi. Ancak sabah tutukluğu oranı yüksek, periferik artrit nadir idi. Polimiyalji romatikalı hastalarda dev hücreli arterit saptanmadı. Erken steroid tedavisine iyi yanıt daha yaşlı hastalarda gözlemlendi. Nüks oranı düşük idi. Tedaviye yanıtı, remisyonu ve nüksü etkileyen faktörleri değerlendirmek için ileri çalışmalar gereklidir.